Iskanje
07/ 33 75 910, 041/ 909 300

NOVOLETNO SREČANJE V BELI KRAJINI – 03.12.2022

NOVOLETNO SREČANJE ČLANOV V BELI KRAJINI

Letošnje srečanje članov DVIDPBK, je bilo 03.12.2022 v Beli krajini. Tokrat so se prvi malo pred 10.00 ure dopoldan, na pot odpravili Posavci. Postopno smo se pridružili še vsi ostali. Ob 12.00 uri smo se zbrali pred Kulturnim domom Črnomelj, kjer so nas pričakali še člani iz Bele krajine. Naše članice in člani Bele krajine so poskrbeli za sladko in slano presenečenje.

Zelo prijazno nas je pozdravila go. Ksenija Koncilja, ki nam je slikovito opisala pročelje kulturnega doma Črnomelj. Marmorni relief na pročelju doma, z zgodovinskimi prizori iz preteklosti Bele krajine sodi v vrh slovenske spomeniške plastike, delo Jakoba Savinška, ki ga je dokončal leta 1954. Kulturni dom je bil zaradi zgodovinskega pomena razglašen za kulturni spomenik državnega pomena, saj stoji na mestu, kjer je bil nekoč Sokolski dom, zgrajen okoli leta 1925. Pomembno vlogo je imel tudi v času NOB. Med drugim je bilo 19. in 20. februarja 1944 tam prvo zasedanje slovenskega narodnoosvobodilnega sveta (SNOS), najvišjega zakonodajnega in izvršnega organa Slovenije, kar obeležuje tudi spominska plošča ob vhodu v stavbo. Obsežni marmorni relief pred kulturnim domom dopolnjujejo še štirje doprsni kipi belokranjskih narodnih herojev: Draga Jermana, Ivana Starihe – Janka, Milke Šobar – Nataše in Jožeta Mihelčiča. V nadaljevanju smo si ogledali doživljajsko, animacijsko in interaktivno razstavo Domovina je kultura, ki opisuje in prikazuje dogajanje v Beli krajini in Črnomlju leta1944 in 1945, ko je prostor postal prvo osvobojeno ozemlje v Sloveniji. V Črnomlju, ki je postal središče države, so tako bile ustanovljene ali so začele delovati številne državno pomembne institucije, v mesto pa so se preselili pomembni politiki, znanstveniki, kulturniki in posamezniki. V Kulturnem domu je prvič zasedal začasni slovenski parlament SNOS, ki je zastavil temelje nove slovenske države. V isti stavbi pa je delovalo tudi prvoSlovensko narodno gledališče, ki je ravno tukaj postalo slovensko s svojo krstno uprizoritvijo (Ivan Cankar, Kralj na Betajnovi, 20. 2. 1944). Postavitev vključuje aktivnega obiskovalca, ki lahko samostojno ali preko vodenja prepozna pomembno vlogo domovine, svobode in kulture. Zastavljena je doživljajsko in animacijsko. Med samo razstavo se je nam pridružil vojak, ki nam je predstavil dogajanja v leta 1944 in 1945. Imeli pa smo možnost, da smo lahko tudi sami sodelovali v tej predstavi. (g. Abram, go. Mikolič, go. Zupan in g. Režun), zelo smo se nasmejali.

Nadaljevali smo v dvorano z akustičnem stropom, ki je zasnovan po vzoru ene izmed najlepših primerov funkcionalistične arhitekture – knjižnice Viipuri v Rusiji finskega arhitekta Alvara Aalta. Stoli v dvorani so iz leta 1954 in so bili prvotno do leta 1984 neoblazinjeni. Izdelalo jih je podjetje Stol Kamnik. V dvorani ima svoj dom tudi kino Črnomelj, ki deluje še danes.

Pot nas je peljala proti Lokvici, v tamkajšnji dom PGD, katera predsednik je naš član g. Žugelj, ki je lani 2021, praznovalo 90 let svojega delovanja. Gasilci so nam prikazali vajo s katero so pogasili požar. S ponosom so nam pokazali zadnjo gasilsko pridobitev, nabavo novega gasilskega vozila z vso pripadajoče opremo. Po ogledu in lepi gasilski fotografiji smo si ogledali še razstavo vseh pokalov (ki si jih lahko ogledate na spodnjih fotografijah) in film PGD Lokvica skozi čas. Zahvala go. Žugelj za vse belokranjske dobrote, ki jih je pripravila.

Naša zadnja postaja je bila na Izletniški kmetiji Matkovič, ker se nam je prilegla zelo dobra topla juha, ker je bilo zunaj že hladno. Po dobri hrani in pijači, je bil čas za razdelitev novoletnih daril in čestitk v prihajajočem letu ter odhod domov. Z lepo pesmijo, smehom in dobre volje smo se poslovili od naših članov in zapustili Belo krajino. Tako kot smo vstopali smo tudi izstopali (v nasprotnem vrstnem redu) iz avtobusa.

Udeležili smo se v lepem številu, imeli smo se zelo lepo, zato upamo, da se boste naslednje leto udeležili tudi ostali, ki se letošnjega srečanja niste uspeli udeležiti.

VSEM MIRNE BOŽIČNE PRAZNIKE, V LETU, KI PRIHAJA PA VSE DOBRO.