Iskanje
07/ 33 75 910, 041/ 909 300

INFORMACIJE O UKINITVI PROSTOVOLJNEGA ZDRAVSTVENEGA ZAVAROVANJA S 1.1.2024

Spoštovani,

pošiljamo vam nekaj informacij v zvezi z ukinitvijo prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja in uvedbo obveznega zdravstvenega prispevka oziroma spremembe v zdravstvenem zavarovanju, ki se uveljavijo 1. 1. 2024.

Z 31. decembrom 2023 se ukinja prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. S 1. januarjem 2024 se uvaja obvezni zdravstveni prispevek (OZP).

Zavarovalne police, ki so jih zavarovanci sklenili pri eni od zavarovalnic, ki izvajajo dopolnilno zdravstveno zavarovanje, avtomatsko prenehajo veljati 31. 12. 2023. V zvezi s prekinitvijo polic zavarovancem ni potrebno storiti ničesar. Zadnja premija dopolnilnega zavarovanja, ki jo je potrebno plačati, je premija za december 2023.

Zavarovane osebe ZZZS opozarja, da ne nasedajo različnim zavajajočim ponudbam, da je potrebno v izogib plačilom ali doplačilom po 1. 1. 2024 skleniti dodatna zdravstvena zavarovanja, saj bo obvezno zdravstveno zavarovanje po 1. 1. 2024 v celoti (100%) krilo košarico pravic v enakem obsegu, kot jo je do 1. 1. 2024 obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Vojni upravičenci

Vojni invalidi, vojni veterani in žrtve vojnega nasilja (v nadaljevanju: vojni upravičenci) so na podlagi odločbe upravne enote upravičeni do kritja obveznega zdravstvenega prispevka iz proračuna (48. člen Zakona o zdravstvene varstvu in zdravstvenem zavarovanju, 2023).

Vojnim upravičencem bo torej še naprej OZP krila država iz proračuna. Vse poteka avtomatično oziroma Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije usklajuje izplačila s proračunom.

Zaposleni vojni upravičenci bodo v drugi polovici januarja 2024 prejeli potrdilo Upravne enote (da jim OZP plačuje država iz proračuna), ki ga posredujejo svojemu delodajalcu (da jim delodajalec ne bi še enkrat odvedel tega prispevka pri plači).

Iz tega sledi, da vojnim upravičencem v zvezi s spremembami zdravstvenega zavarovanja ni potrebno nič storiti. Vse dodatne informacije pa so vam na voljo na upravnih enotah-sektor za vojne invalide, vojne veterane in žrtve vojnega nasilja ali na izpostavah Zavoda za zdravstveno zavarovanje.

Lep pozdrav,

Strokovna služba ZDVIS