Iskanje
07/ 33 75 910, 041/ 909 300

2. 12. 2023 NOVOLETNO SREČANJE – SOTESKA

NOVOLETNO SREČANJE DRUŠTVA 2. 12. 2023 – SOTESKA

DVIDBP je organiziralo v soboto, 2.decembra 2023 tradicionalno novoletno srečanje. Udeležilo se ga je 52 članov in njihovih svojcev. Iz Sevnice, Krškega in Novega mesta je bil organiziran avtobusni prevoz, iz Bele krajine so prispeli z gasilskim avtomobilom, ostali so prišli z lastnim prevozom.
Tokrat smo se dobili v Soteski pri Dolenjskih Toplicah. Soteska je majhna vas, stisnjena med gozdnati planoti. Na desnem bregu reke Krke stojijo razvaline gradu Stara Soteska, na levem bregu tudi razvaline dvorca Soteska z neurejenim parkom, Hudičevim turnom, župnijsko cerkvijo sv. Erazma in spomenikom NOB na pokopališču.
Sprejela nas je lokalna vodička go. Brigita Rončelj. Kot domačinka nam je povedala veliko zanimivega iz življenja grofov (različni lastniki), okoliških tlačanov, kmetov, usodi gradu Soteska, dvorca Soteska in seveda Hudičevega turna.
V kraju, ki so ga zaznamovali knezi Auerspergi, so imeli tukaj mogočni dvorec. Nedaleč stran so zasnovali paviljon in baročni stolp v obliki štiriperesne deteljice, ki ga je obdajalo kamnito obzidje s tremi kamnitimi portali. Sedaj sta vidna samo dva, trtji stoji na muzejskih vrtovih v Novem mestu.

Stolp že dobrih tristo let stoji in buri duhove. Nam je znan kot HUDIČEV TURN, nekoč prostor zabave in pregrešnega užitka. Razdeljen je v dve nadstropji, ki ju povezujejo kamnite, polžaste stopnice. Celoten objekt je bogato poslikan in izjemno akustičen. Še vedno poteka njegova postopna obnova s strani lastnice – občine Dolenjske Toplice.
Zavit je v tančico skrivnosti. Ena od legend pravi, da naj bi graščak iz Soteske v času hude revščine od svojih tlačanov zahteval davek. Ker pa je bila revščina za marsikaterega tlačana prevelika, mu ga niso mogli plačevati. V zameno so mu morali pošiljati svoje hčere. Kmetje so to mesto prekleli in ga poimenovali Hudičev turn.
Danes je priljubljena točka za fotografiranje, hkrati prostor številnih druženj od razstav, protokolarnih dogodkov, porok,… še posebno je lep ob cvetenju narcis in njihovi belini.
DVOREC SOTESKA so sezidali na mestu porušenega stolpa iz 15. stoletja. Leta 1664 ga je pozidal grof Jurij Žiga Gallenberg. Ob gradu Soteska so bili vrtovi oblikovani v renesančnem slogu. Kasneje so vrt še povečali do vrtnega paviljona in stolpa – Hudičev turn.

Leta 1943 so partizani dvorec požgali. Številni v glavnem štabu slovenske vojske so bili proti požigu, med njimi tudi Božidar Jakac. Celo Janez Vajkard Valvazor je zapisal, da je ta dvorec med najlepšimi na slovenskem. Po požigu so domačini odvažali oblikovani kamen s požganega dvorca za svoje potrebe. Lastnica občina Dolenjske Toplice je pred kratkim začela s sanacijo in rekonstrukcijo vhodnega stolpa pod nadzorom spomeniškega varstva.
Nato nas je vodička popeljala v MUZEJ starodobnikov, ki je pod okriljem Tehničnega muzeja Slovenije. Nahaja se poleg Gasilskega doma v Soteski. Tu sta pripravili družini Nahtigal in Vinšek manjšo pogostitev.

Go. Brigita Rončelj nam je podrobno opisala deponirano zbirko starih vozil: lojtrni voz, odprta kočija, koleslji, zapravljivčki, sani, gasilske črpalke, zastava 750 in 850, Citroen GS, Mercedes 320,…
Pozno kosilo smo imeli v Gostilni Henrik v Loški vasi. Predsednik društva mag. Zvonko Špelko nam je izrekel dobrodošlico ter nas seznanil o društvenem delu v letu 2023: uspešno je bila izvedena volilna skupščina, program ohranjanja zdravja v Čatežu je bil izveden po načrtu saj so bili termini zasedeni, športna tekmovanja so bila izvedena po programu, športniki so bili zelo aktivni. To potrjuje tudi pisna zahvala sekretarja ZDVIS g. Pegana za prizadevno in uspešno delo pri izvedbi športno – rekreativnih prireditev. Čestitamo!
Vsak član Društva DVI in njihovi svojci smo dobili novoletna darila.
Okrepčali smo se z okusnim, obilnim kosilom in nazdravili na novo leto.
Za konec našega druženja smo se ponovno odpeljali v Sotesko. Ogledali smo si humoristično komedijo z naslovom Zbeži od svoje žene, novodobnega angleškega dramatika Raya Canneya. Predstavilo nam jo je KD Mlada Zarja Soteska. Kot pravi profesionalni igralci domačega društva so nas do solz nasmejali in tako popestrili popoldansko srečanje.
Po končani predstavi nas je zunaj pozdravilo močnejše sneženje. Zato smo si hitro zaželeli vse dobro v prihajajočem letu in varno, srečno pot domov.
Zahvaljujemo se odlični organizaciji vodstvu DVIDBP za novoletno srečanje.
Hvala tudi za skrb, vodenje in organizacijo naših srečanj v letu 2023.

Zapisal: Robert Vinšek