Iskanje
07/ 33 75 910, 041/ 909 300

Izlet v Radeče

Tam, kjer se reka Sava izvije iz divjih zasavskih sotesk in se njen tok na posavskih ravnicah umiri, tam ležijo Radeče. Mesto, ki mu pridevnik majhno dela krivico. Resda govorimo o eni manjših slovenskih občin z maloštevilnim prebivalstvom, a srce in duša kraja, tisto, kar res šteje, sta velika. Lepota krajine v slikoviti soteski Sopote in ob bregovih Save ter cela paleta arhitekturnih, kulturnih, naravnih, tehniških in zgodovinskih posebnosti pripomoreta k čedalje večji krajevni prepoznavnosti. Radečani svojo vez s preteklostjo in sledi svoje kulturne identitete še danes ohranjajo pri življenju s spretnim umeščanjem le-teh v družbeno in gospodarsko podobo občine. V turistično ponudbo je denimo vpetih mnogo elementov iz krajevne tradicije splavarjenja, oglarjenja, izdelovanja papirja, kmetovanja, mlinarstva, kovaštva,…

Nedvomno so Radeče najbolj znane po flosariji. Med aprilom in oktobrom se lahko z radeškimi splavarji tudi vi podate na rajžo po reki Savi. Med prijetno vožnjo, ki traja dobri dve uri, boste ob kormoniševi pripovedi spoznali, kako zahtevno, a obenem zabavno je bilo življenje splavarjev. Doživeli boste krst zelenca, s katerim splavarji v svoje vrste sprejmejo novinca. Ob harmoniki, plesu folklorne skupine, ki se jim seveda lahko pridružite tudi sami, dobri družbi, hrani in domači kapljici vam zagotovo ne bo dolgčas. Svojevrstno doživetje je tridnevna prireditev Dnevi splavarjenja z bogatim kulturno-etnološkim programom, ki v Radečah že tradicionalno poteka vsako leto junija.

Po končani vožnji s splavom se sprehodite po učni poti Savus. Najprej se lahko razgibate na brezplačnih fitnes napravah na prostem, nato pa se podate na 5 kilometrov dolgo nezahtevno krožno pot, ki je dobila ime po antičnem rečnem božanstvu. Učna pot teče ob Savi in hkrati ob eni najlepših in najdaljših ribolovnih tras v Evropi. Pot je speljana tudi mimo graščine Dvor, ki jo obdaja čudovit park eksotičnih dreves in grmovnic. V parku, zasnovanem v značilnem angleškem krajinskem slogu, lahko svoje misli umirite pod krošnjami tis, pendul, murv, orjaške lipe, japonske sofore, bukve s povešenimi vejami,… Atraktivna pot, ki izpostavlja pomembnost vode, flore in favne, je opremljena s pojasnjevalnimi tablami, z inovativnim didaktičnim igralom ter s prav posebnim kukalom, skozi katerega se lahko zazrete na bližnji Brunk.

Višje ob Savi se sprehodite po zeleno obarvanem železnem mostu, maskoti Radeč, ki se v enem samem elegantnem loku pne nad gladino reke. Danes je most namenjen le še pešcem in kolesarjem in kot tak je idealen za postanek in razmislek.

Zanimivo je tudi staro mestno jedro, naslonjeno na hrib z razvalinami radeškega gradu. Na vhodu v Starograjsko ulico vas pričaka Plečnikov spomenik NOB, na katerega so vklesani pomenljivi stihi Karla Destovnika – Kajuha. Ob sobotah si privoščite nakup na lokalni tržnici, kjer okoliški pridelovalci ponujajo zgolj doma pridelane dobrote. Papirmohar vam bo pokazal tehniko ročne izdelave papirja. Zavijete lahko tudi v delavnico naravne kozmetike 4 kids and us, kjer dobite neoporečne naravne izdelke za nego kože, ki so v majhnih serijah narejeni ročno.

 

Radeče ponujajo še mnogo, mnogo več. Prava idila vas pričaka v Hiši na Magolniku. Na 850 metrih nadmorske višine se bohoti kraljestvo gozda in neokrnjenih hribovskih travnikov. Hiša in okolica sta primerni za izvedbo različnih delavnic, seminarjev ter izobraževanj s področja gozdne pedagogike, duhovne in osebnostne rasti, joge, slikanja, fotografiranja, spoznavanja zelišč, rastlinskega in živalskega sveta,…

Če se z Magolnika podate na malce daljši sprehod, vas pot pripelje do idilične vasi Svibno. Velika bela cerkev z ločenim zvonikom, lično urejene kmetije, zeleni travniki, ki objemajo naselje. Nad vasjo se pne osamel, skalnat hrib z razvalinami gradu, v katerem so nekoč prebivali vitezi Ostrovrharji. Svibno in grajske razvaline je vredno obiskati že zaradi čudovitega razgleda na sosednji Kum in dolino Sopote, ki se je nekoč bohotila z nazivom dolina mlinov in žag. Danes deluje le še Cumarjev mlin na kamne s stopami na vodni pogon.

Dragocen prispevek k spoznavanju življenja radeških babic in dedkov je etnološka zbirka uporabnih predmetov in kmetijskega orodja, ki je nastala na domačiji Ključevšek na Počakovem. Nekdanje življenje na vasi je prikazano s pomočjo 1400 različnih eksponatov.

Tudi vas Močilno v svojem nedrju skriva izjemno naravno vrednoto. Tu namreč stoji Gašperjev kostanj, ki nosi prestižen naziv najdebelejšega domačega kostanja v Sloveniji. V obseg meri skoraj 11 metrov. Kljub temu, da že štiri stoletja kljubuje vsem vremenskim neprilikam, še vedno radodarno trosi svoj jesenski dar, žlahtni domači kostanj.

Pot pod noge torej, Radeče vabijo! Spoznajte to deželo klenih ljudi! Ljudi, ki še niso pozabili svojih korenin in ki običaje ter navade svojih prednikov z veseljem pokažejo tudi obiskovalcem. Postanite del zgodb in poti, ki so jih pred vami prehodile že številne generacije ter družine radeških flosarjev in papirmoharjev!

Vse informacije o Radečah so dostopne na spletni strani www.ktrc.si.

Dodaj odgovor