Iskanje
07/ 33 75 910, 041/ 909 300

25. 5. 2024 – 25. SREČANJE VOJNIH INVALIDOV V ŠEMPETRU PRI GORICI

Vseslovensko 25. srečanje vojnih invalidov

 sobota, 25.maja 2024 Šempeter pri Novi Gorici

 

V soboto, 25. maja 2024 je Primorska pripravila vseslovensko srečanje VIS v Šempetru pri Novi Gorici.

Tega srečanja se je udeležilo tudi 36 članov in njihovih svojcev Društva VIDPB. Z avtobusom so se pripeljali iz Sevnice, Krškega do Novega mesta. Tu so se jim pridružili še ostali člani, dva člana sta pristopila še v Trebnjem in skupaj smo nadaljevali pot proti Šempetru.

V avtobusu nas je najprej pozdravila in predstavila celovit program našega izleta odlična organizatorka in skrbna tajnica gospa Frančiška Mikolič. Nato nam je Predsednik Društva mag. Zvonko Špelko izrekel dobrodošlico. Predstavil je delo, sklepe VIS ter aktivnosti, plane našega Društva za leto 2024. Turistično vodenje proti Primorski, zgodovinske, geografske značilnosti, ki so nas spremljale do končne postaje, nam je tudi tokrat posredoval g. Robert Vinšek. Posebej je izpostavil celotni avtocestni križ v Sloveniji.

Vmesni postanek za kavico, čaj in okusni rogljiček je bil na bencinski črpalki na ljubljanskem barju. Nadaljevali smo pot po primorski avtocesti  vse do Razdrtega, nato še po hitri cesti do Šempetra. Opazovali smo (iz avtobusa) lepote Vipavske doline in njene zaselke. Večjih zastojev nismo imeli, tako smo še pravočasno prispeli do Športne dvorane Šempeter.

Šempeter pri Gorici je mesto z okoli 3.700 prebivalci v Sloveniji, središče Občine Šempeter – Vrtojba s 6.300 prebivalci. Leži ob pomembni prometni povezavi med Novo Gorico in Soško dolino ter Vipavsko dolino in Italijo. Po drugi svetovni vojni postane Šempeter pomembno mesto in prevzame vlogo severno- primorske regije.

Velik prispevek k razvoju kraja sta dala arhitekt, urbanist Maks Fabiani in slikar Tone Kralj. Znamenitosti:  Splošna bolnišnica dr. Franca Drganca, Coronijev dvorec, Trg Ivana Roba, župnijska cerkev sv. Petra,…

Vseslovenskega srečanja se je udeležilo preko 600 članov in njihovih svojcev iz vseh regijskih društev Slovenije. Za dobrodošlico so nam domačini postregli svežo pečeno češnjevo pito, sok, vodo in kavico.

Sledil je pester dvourni kulturni program. Najprej so prišli na oder praporščaki in ostali do konca prireditve. Po uvodni državni himni RS so se izjemno potrudili vsi glasbeniki, mešani pevski zbor Kras, plesalke in plesalci Pro DC Nova Gorica in profesionalno izvedli program. Povezovanje in recitacije je pripadalo izjemnemu gospodu Radošu Bolčini. S svojim šarmantnim glasom, domiselnimi vložki (tudi v domačem narečju) je popestril celoten program.

Letošnje srečanje je bilo namenjeno spominom nekaterih pomembnih dogodkov iz naše zgodovine – predvsem obeležitve 30. letnico Zveze društev vojnih invalidov Slovenije.

V letu 2024 mineva tudi 105 let od ustanovitve Združenja vojaških vojnih invalidov Kraljevine SHS (28. oktobra 1919 v Slavonskem Brodu); 79 let do ustanovitve Zveze vojaških vojnih invalidov Jugoslavije (30. septembra 1945); 149 let od ustanovitve prvega društva, ki je skrbelo za vojne invalide na ozemlju Slovenije (Mariborsko veteransko in bolniško podporno društvo nadvojvode Friderika, 1875).

Uvodoma je prisotne pozdravil predsednik gostiteljskega društva g. Valter Adamič. V imenu občine Šempeter – Vrtojba je udeležence pozdravil predsednik sveta za invalide g. Zdenko Šibav. Sledil je pozdravni nagovor predsednika ZDVIS g. Janeza Podržaja, predsednika . Slavnostni govornik je bil g. Rudi Medved, državni sekretar na Ministerstvu za Obrambo. Poudaril je organizirano skrb za vojne invalide na področju socialnega varstva, njihovo pomoč pri vključevanju vojnih invalidov v okolje in delo, procent zvišanja denarnega zneska kot dodatek za invalidnino glede na stopnjo invalidnosti,…

Med kosilom nas je zabaval narodno zabavni ansambel Hrast. Vsak udeleženec je za domov dobil še mafin in manjši zavitek piškotov.

Ob 14.00 smo se člani našega Društva z avtobusom odpeljali na ogled solkanskega mostu. Z avtobusa smo za krajši čas videli ta solkanski viadukt, ki je 219,70 m dolg železniški ločni most čez Sočo pri Solkanu. Z osrednim lokom s svetlobno odprtino 85 m je največji kamniti most na svetu.

Nadaljevali smo pot proti Cerju v občini Miren-Kostanjevica. To je 343 m visoka vzpetina nad naseljem Miren pri Novi Gorici. Na vrhu Cerja je spomenik posvečen primorskim domoljubom TIGR, kateri so se za časa 25 letne okupacije Italije borili za ta del slovenske zemlje. Tako lokacija kot arhitekturna in vsebinska zasnova pomnika sta skrbno premišljeni. Zasnovan je sedem etažni objekt z osnovnim motivom trdnjave in stolpa. Vsebinska zasnova določa predstavitve določenih obdobij slovenske zgodovine v vsakem nadstropju kot pomnik priključitve Primorske k matični domovini.

Razgledni stolp stoji na zahodnem robu kraške planote. Od tu se vidi severni del Jadranskega morja, Furlanija, Dolomiti, Julijske Alpe, Vipavska dolina. V neposredni bližini so speljane Poti miru na Krasu v sklopu Pot miru od Alp do Jadrana.

Na poti domov smo imeli večerjo v gostilni Ravnikar na Čatežu pri Veliki Loki. Postregli so nam z okusno, dobro pripravljeno hrano na žaru.

Sledila je še skupinska fotografija. Domov smo se odpeljali dobre volje, z nepozabnimi vtisi in mislijo na naslednje druženje v jesenskem času.

Hvala vsem, ki so kakorkoli pripomogli k uspešnemu izletu našega Društva.

Zapisal: Robert Vinšek