Iskanje
07/ 33 75 910, 041/ 909 300

Med steklarji v Hrastniku

Ko smo se leta 2012 vračali iz Celja, kjer smo prisostvovali 13. srečanju vojnih invalidov Slovenije, smo naredili daljši postanek v Zdravilišču Laško. O tem smo lahko brali v 3. številki Korenin.

Tokrat smo se na povratku iz Trbovelj proti domu ustavili v Hrastniku. Ime Hrastnik izvira iz besede hrast. Ti kraji so bili namreč nekoč bogati s hrastovimi gozdovi. To značilnost kraja zajema tudi hrastniški grb, kjer hrast simbolizira svetlo prihodnost in nadaljnji razvoj kraja, ki je zrastlo na črnih tleh (rudarstvo). Rudarstvo, ki je bilo nekoč gonilna sila kraja, je ustvarjalo pogoje za razvoj steklarske, kemične in druge industrije.

Odločili smo se, da si ogledamo steklarno Hrastnik, kjer že več kot 150 let izdelujejo vrhunske steklarske izdelke.

Njihovi steklarski inženirji so sposobni izdelati tehnično najzahtevnejše steklarske izdelke iz enega najčistejših stekel na svetu. Kljub temu, da smo prišli v soboto popoldne pred tovarniška vrata, nam  je izrekel naš vodnik po steklarni inženir Andrej Funkl prijazno dobrodošlico. Najprej nas je popeljal v sejno sobo, kjer so razstavljeni vzorci izdelkov, ki jih izdelajo v steklarni. Imeli smo občutek, da smo prišli v steklen muzej. Kljub svoji mladosti nas je naš vodnik prijetno presenetil z odličnim poznavanjem samega kraja in zgodovine steklarne. Tudi na naša radovedna vprašanja je všečno odgovarjal. Nato nas je popeljal skozi proizvodnjo. Imeli smo srečo, da smo po obilni sneženi zimi šele začeli uživati prijetno pomlad, kar pomeni, da so bile temperature v proizvodnih obratih znosne. V poletnih mesecih so temperature, kjer nastajajo mojstrski stekleni izdelki,  zelo visoke in dosegajo tudi do 70 ºC. Srce tovarne pa je nedvomno peč, v kateri se desetletje noč in dan tali kremenčev pesek. Po preteku njene življenjske dobe jo podrejo in se zgradi nova, ki svoje poslanstvo nadaljuje tam, kjer ga je njena predhodnica končala. Tako vrlim in pridnim domačinom nikoli ne zmanjka dela. Da pa ga imajo čedalje več in da so vse bolj prepoznavni doma in v tujini, pripovedujejo številne nagrade in priznanja, ki jih dobivajo za svoje inovativne in uporabne izdelke. Tudi sami smo si lahko potešili željo po njihovih produktih, saj je v sobotnem popoldanskem času svoja vrata posebej za nas odprla industrijska prodajalna. Najbrž je odveč pripomniti, da je naš avtobus zapeljal proti domu občutno bogatejši z izdelki Steklarne Hrastnik.

Tekst: Marijana Čengija

Dodaj odgovor