Pikado

Za vse ljubitelje igre Pikado smo pripravili zbirko online iger.

 

POSTAVITEV TARČE ZA KLASIČNI PIKADO

Sredina bulla pri tarči za klasični pikado je 173 do tal, pri elektronskem pikadu pa 172 cm. Oddaljenost do linije, kjer stoji igralec, pa je v obeh primerih 293, 4 cm.

 


VREDNOST POLJ NA PIKADO TARČI

Vrednost polja vam pove številka na obodu. Polja imajo vrednost od 1 do 20, dva majhna sredinska kroga pa imata vrednost 25 in 50 točk (veliki in mali bull) . Na ozkih poljih, katera imajo dvojno ali trojno vrednost, pa se vrednost številke iz oboda podvoji oz. potroji. Najbolj pogoste igre v pikadu so:

 • 501 DO ali MO
 • 301 MO
 • Cricket
 • Highscore

Igra 501 pomeni, da imate začetno vrednost 501 točk, katere morate z metanjem puščic ''zapreti'' na 0. Oznaka DO (double out) pa pomeni, da morate priti na 0 tako, da boste morali zadnjo puščico vreči v zunanji ozki krog, kjer je vrednost polja dvojna. Torej če vam na koncu ostane npr. 40, morate puščico vreči v ozko zunanje polje, kjer je številka 20.   
Igra 301 pomeni, da imate začetno vrednost 301 točk, katere morate s puščicami ''zapreti'' na 0. Oznaka MO (masters out) pomeni, da morate priti na 0 tako, da boste morali zadnjo puščico vreči v polje z dvojno ali trojno vrednostjo. Torej če vam na koncu ostane npr. 24, lahko ''zaključite'' z metom v trikratno vrednost polja 8 ali z metom v dvojno vrednost 12.
Igra cricket pomeni, da morate zapirati polja 15, 16, 17, 18, 19, 20 in bull in sicer vsako trikrat. Torej imate na voljo, da vržete tri puščice v polje z enojno vrednostjo, ali eno v dvojno  in eno v enojno polje, najboljše pa je, če zadeneta v trojno vrednost. Zmaga tisti, kateri prvi zapre vsa polja, hkrati pa lahko soigralca tudi onemogočate tako, da mu z metanjem v polja, katera ste vi že zaprli, nasprotnik pa še ne, ''nabijate rezultat''. Dokler ne preseže tega rezultata, nasprotnik ne more zmagati.
Pri igri highscore pomeni, da pričnete z vrednostjo 0 in morate doseči čim višji rezultat in sicer ponavadi v 7 rundah..  
Na pikado avtomatih obstaja še mnogo različnih iger, kot so npr. Shanghai, Run & Gun, človek ne jezi se, itd. začetek igre je prav tako lahko z dvojnim poljem torej se igra imenuje npr. 501 DI/DO (double in/double out).

VRSTE PIKADO TARČ OZ. PIKADA

Pri samih pikado tarčah razlikujemo tri vrste:

 • Tarča iz plute oz. sisala za klasični pikado, v katero se mečejo puščice z jeklenimi konicami. To je tudi najstarejša oblika pikada in sega daleč nazaj v zgodovino. Je tudi najbolj priznana vrsta pikada v severnejših deželah, npr. Anglija, Irska, Škotska, od koder tudi izvira. Pri teh tarčah je potrebno rezultate ročno seštevati. Na večjih tekmovanjih je pri tarči vedno sodnik, kateri sešteva rezultat in ga piše na tablo. Na drugih turnirjih pa piše rezultate po navadi tisti, ki je izgubil igro v predhodnem kolu. Ta vrsta pikada postaja vedno bolj priljubljena tudi pri nas.
 • Elektronske ''navadne'' tarče, kot jih poznamo iz vaških gostiln. Tukaj so polja za dvojne in trojne vrednosti kakor tudi oba bulla enake velikosti kot pri plutovinastih tarčah. To je tudi najbolj razširjena vrsta pikada pri nas. Tukaj aparat oz. elektronika sama računa rezultat in hkrati vedno pokaže, koliko si vrgel z vsako puščico posebej ter koliko še ostane do vrednosti 0. Same puščice pa imajo plastične konice.
 • Elektronske ''bullshooter'' tarče, katere imajo povečan bull, kateri celi šteje 50 točk, povečana pa so tudi polja z dvojno in trojno vrednostjo. Tudi tukaj aparat sproti kaže vse vrednosti. Puščice imajo prav tako plastične konice.

MOŽNI ZAKLJUČKI Z DVEMA ALI TREMI PIKADAMI

 

Kontakt

Društvo vojnih invalidov Dolenjske, Posavja in Bele krajine
Novi trg 11, 8000 Novo mesto

Telefon, fax: 07/ 33 75 910 in
Gsm: 041909300

E pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Uradne ure:
Vsak ponedeljek in četrtek,
med 8:00 in 12:00, dosegljivi na telefon med 10h in 12h.

Potrebna sredstva za izvajanje posebnih socialnih programov nam zagotavljajo:

     

Občine: Metlika, Črnomelj, Semič, Dolenjske Toplice, Straža, Žužemberk, Novo mesto, Mirna Peč, Trebnje, Mirna, Mokronog-Trebelno, Šentrupert, Sevnica, Krško, Brežice, Kostanjevica na Krki, Šentjernej, Škocjan, Šmarješke Toplice.

Anketa

Kako ste se imeli na praznovanu 20. letnice?
 1. Invalid Input
 2. Invalid Input
 3. Invalid Input
 4. Varnostna oznaka, prepišite črke iz zgornje vrstice
  Varnostna oznaka, prepišite črke iz zgornje vrstice
  Invalid Input