Društvo vojnih invalidov Dolenjske, Posavja in Bele krajine

Na 19. redni skupščini Društva vojnih invalidov Dolenjske, Posavja in Bele krajine v soboto, 23. marca 2013 ob 10:00 v lovskem domu v Globodolu v občini Mirna Peč, kjer je bil gostitelj naš član Alojz Dragan, so delegati soglasno sprejeli  plan dela za tekoče leto. V letu 2013 bo društvo izvajalo šest posebnih socialnih programov. V letošnjem letu so dobili drugačne nazive, sama vsebina programov pa se ne bo bistveno spremenila.

Prvi program, Ohranjevanje zdravja vojnih invalidov v naravnih in klimatskih zdraviliščih ter terapije, je namenjen lajšanju zdravstvenih težav in izboljšanju kvalitete življenja. Letos načrtujemo, da se bodo člani odločili za koriščenje tega programa v enakem številu kot lani (cca 20-25 članov).

Drugi program, Kompenziranje invalidnosti in ohranjanje socialnih stikov, v samem nazivu pove, da se s pomočjo prostovoljcev ugotavlja, kaj posamezen član društva potrebuje: družabništvo, informiranje, preprečevanje osamljenosti in odtujenosti, nujni prevozi inp., kar pravzaprav naši predsedniki podružnic in ostali prostovoljci počno zelo uspešno že vsa leta in tudi letos bomo na tem področju dejavni, saj se zavedamo, kako pomemben je socialni stik za človeka. Ne gre zanemariti družbeno in kulturno življenje članov, zato smo se udeležili srečanja vojnih invalidov Slovenije, ki je bilo letos v Zasavju. Spomladansko srečanje članov društva smo izpeljali na območju štirih občin: Trebnje, Mirna, Mokronog in Šentrupert. Seveda pa se bomo udeleževali srečanj vojnih invalidov, soborcev, tovarišev in njihovih svojcev ter drugih članov društva ob pomembnih jubilejih zgodovinskih dogodkov. V jeseni načrtujemo 2. dan odprtih vrat. Glede na izbor vsebin bomo vse člane naknadno obvestili o terminu tega dogodka. Decembrsko srečanje bomo letos na željo članov organizirali na nivoju društva in ne po posameznih podružnicah.

Tretji program, Preprečevanje in odpravljanje ovir v fizičnem in socialne okolju ter oskrba vojnih invalidov s tehničnimi pripomočki, je izrazito naravnan na socialno najšibkejše in najtežje vojne invalide. Vključuje pomoč pri nakupu nujnih tehničnih, ortopedskih in medicinskih pripomočkov, pomoč pri nakupu posebnih zdravil, pomoč pri prilagoditvi bivalnega prostora za težje gibalno ovirane vojne invalide, pomoč v primeru dolgotrajne bolezni, naravne ali druge nesreče ter v drugih izjemnih okoliščinah (v primeru smrti, pomoč pri nabavi življenjskih dobrin inp.). Načrtujemo, da bo društvo s pomočjo tega programa pomagalo najmanj petim članom.

Četrti program, Skrb za zdravje vojnih invalidov z rekreacijo, omogoča članom športno udejstvovanje. Tudi letos so se  in se še bodo naši člani pomerili na posameznih športnih tekmovanjih tako ekipno kot posamično. Prav tako smo se udeležili športnih iger društev vojnih invalidov. Želimo si, da bi bilo čim več vojnih invalidov športno aktivnih, saj tako ohranjajo zdrav duh v zdravem telesu.

Peti program, Posebna informativna in založniška dejavnost vojnih invalidov ter informiranje javnosti o položaju vojnih invalidov, omogoča izdajo internega glasila Korenine. Načrtujem dve številki. Društvo načrtuje pomoč pri prvi samostojni izdaji pesniške zbirke Franca Režka, vojnega invalida iz leta 1991, ki s svojo poezijo navdušuje kjerkoli se pojavi, najbolj pa v domači Beli krajini.

Šesti program, Usposabljanje vojnih invalidov za premagovanje življenjskih težav in članov društev za delo z vojnimi invalidi, omogoča organiziranje različnih predavanj in usposabljanj za vojne invalide na temo zdravje, rekreacija, psihološke teme za premagovanje življenjskih težav, ki so povezane s starostjo, invalidnostjo ali boleznijo. Letos načrtujemo dve predavanji:  predavanje o zdravi prehrani ter predavanje o negi stare kože s poudarkom na negi nog. Obe predavanji bo društvo izvedlo z lastnimi kadri.

Tekst: mag. Ljubomir Režek

 

 

 

 

 

Kontakt

Društvo vojnih invalidov Dolenjske, Posavja in Bele krajine
Novi trg 11, 8000 Novo mesto

Telefon, fax: 07/ 33 75 910

E pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Uradne ure:
ponedeljek, petek 7h - 11h
Dosegljivi na telefon med 10:00 in 11:00

Potrebna sredstva za izvajanje posebnih socialnih programov nam zagotavljajo:

     

Občine: Metlika, Črnomelj, Semič, Dolenjske Toplice, Straža, Žužemberk, Novo mesto, Mirna Peč, Trebnje, Mirna, Mokronog-Trebelno, Šentrupert, Sevnica, Krško, Brežice, Kostanjevica na Krki, Šentjernej, Škocjan, Šmarješke Toplice.

Anketa

Kako ste se imeli na praznovanu 20. letnice?
  1. Invalid Input
  2. Invalid Input
  3. Invalid Input
  4. Varnostna oznaka, prepišite črke iz zgornje vrstice
    Varnostna oznaka, prepišite črke iz zgornje vrstice
    Invalid Input