Franc Režek odgovarjal s pesmimi

»Franc Režek odgovarjal s pesmimi«

V Kulturnem domu Metlika smo dne 22.2.2015 imeli predstavitev pesniške zbirke našega aktivnega člana Franca Režeka.

Tak je bil naslov članka o članu Društva vojnih invalidov Dolenjske, Posavja in Bele krajine Francu Režku, ki ga je objavil Dolenjski list 26. februarja 2015. Povod za članek je bila predstavitev njegove prve pesniške zbirke Listje v jeseni, ki jo je lani izdalo naše društvo. Tudi doslej je svoje pesmi že objavljal, in sicer v zbornikih Literarnega kluba Metlika Potovanje srca. S svojimi pesmimi pogosto nastopa na prireditvah.  
Franc je začel pisati pesmi ob odhodu v pokoj, ko je sodelavcu namesto govora raje napisal pesem. In za prvo je sledila druga, tretja, četrta, pa …. . V svojih pesmih pripoveduje o otroških letih, materi, domačiji na Radovici, povojnem času ter o družini. Ne pozabi pa niti na običaje, vsakdanja opravila, na naravo, ki mu je izjemno ljuba, počitnice in še marsikaj. Pri izboru pesmi mu je pomagala Vladimira Škof, pesmi je lektoriral Janez Štrbenc, pesniško zbirko pa je oblikoval Damjan Čurič. Svojo hvaležnost je pesnik izkazal tako, da je vse, ki so na kakršenkoli način pripomogli k izidu njegovega prvenca, povabil na oder in jim javno izrekel zahvalo s prvim pomladanskim cvetjem in skrbno izbranim belokranjskim vinom.
Kaj nam pesnik želi povedati s svojimi rimami? Da so mu v življenju najpomembnejše vrednote, ki v današnjem času vse bolj bledijo, kljub temu, da so izjemno pomembne za medčloveške odnose. Družino postavi na piedestal, sledijo prijateljstvo, spoštovanje, poštenje, medsebojno razumevanje, zvestoba, odkritosrčnost, spoštljiv odnos do nasprotnega spola. V njegovih pesmih se čuti veselje do življenja in optimizem.  
Na odru metliškega kulturnega doma je zanimiv pogovor s pesnikom vodila predsednica Literarnega kluba Metlika Minka Kočevar; pesnik ji je na vprašanja odgovarjal tako, kot najbolje zna, s pesmimi. V bogatem kulturnem programu so nastopili kantavtorica Erika Kralj, ženski pevski zbor Društva upokojencev Metlika in orgličar Oto Nemanič.
Francu Režku se je na predstavitvi pesniške zbirke s šopkom zahvalil njegov vnuk Feliks.V Kulturnem domu Metlika smo dne 22.2.2015 imeli predstavitev pesniške zbirke našega aktivnega člana Franca Režeka. Nekaj veselih utrinkov iz prireditve si lahko ogledate v galeriji spodaj.

Prenesi vse fotografije na računalnik

 

 

 

Kontakt

Društvo vojnih invalidov Dolenjske, Posavja in Bele krajine
Novi trg 11, 8000 Novo mesto

Telefon, fax: 07/ 33 75 910

E pošta: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Uradne ure:
ponedeljek, petek 7h - 11h
Dosegljivi na telefon med 10:00 in 11:00

Potrebna sredstva za izvajanje posebnih socialnih programov nam zagotavljajo:

     

Občine: Metlika, Črnomelj, Semič, Dolenjske Toplice, Straža, Žužemberk, Novo mesto, Mirna Peč, Trebnje, Mirna, Mokronog-Trebelno, Šentrupert, Sevnica, Krško, Brežice, Kostanjevica na Krki, Šentjernej, Škocjan, Šmarješke Toplice.

Anketa

Kako ste se imeli na praznovanu 20. letnice?
  1. Invalid Input
  2. Invalid Input
  3. Invalid Input
  4. Varnostna oznaka, prepišite črke iz zgornje vrstice
    Varnostna oznaka, prepišite črke iz zgornje vrstice
    Invalid Input