Iskanje
07/ 33 75 910, 041/ 909 300

Dogajanje na 2.dnevu odprtih vrat DVIDPB

Na Martinovo soboto je v prostorih društva na Novem trgu 11 v Novem mestu potekal 2. dan odprtih vrat. Iz vabila, katerega smo poslali vsem našim članom, je bilo moč razbrati, da se bo obetal bogat in pester program. Dogodka so se poleg naših članov in njihovih svojcev udeležili tudi predsednik Društva vojnih invalidov Ptuj Boris Fras, predsednik Društva vojnih invalidov Maribor Vasja Cimerman s spremljevalko in predsednik Zveze društev vojnih invalidov Janez Podržaj s soprogo.

Dogodek je odprl predsednik društva mag. Ljubomir Režek, ki je poudaril pomen medsebojnega druženja in spoznavanje novega ter obnavljanje starega znanja. Uvodno predavanje je pripravila vodja socialnih programov na društvu ga. Jožica Rolih, višja medicinska sestra in pedikerka. V svoji bogati karieri je prehodila pot od predavateljice na srednji zdravstveni šoli v Novem mestu do dela višje medicinske sestre na otroškem oddelku v novomeški bolnišnici, pred upokojitvijo pa je 12 let delala v ambulanti za sladkorne bolnike. Tam se je usposobila za medicinsko pedikuro, ki jo po potrebi v ambulanti honorarno opravlja še danes. Njeno predavanje o negi nog in negi stare kože je bilo strokovno ter popestreno z dolgoletnimi izkušnjami. Marsikatera pripoved se nam je zdela nenavadna, a ga. Rolih je poudarila, da so akterji in dogodki še kako resnični.

Za njo se nam je predstavil demonstrator za nordijsko hojo iz Smučarske zveze Slovenije g. Mirko Verovšek, ki sicer ni član našega društva, vendar pa nam je njegovo strokovno in praktično prikazovanje pravilne hoje s palicami dalo močno sporočilo o prepotrebnem gibanju v vseh obdobjih našega življenja. Za vse tiste, ki dvomite v tovrstno »telovadbo«; gibate se lahko v dvoje, troje, lahko vas je tudi več. Tako se družite, si izmenjujete svoje izkušnje, ohranjate in načenjate nova znanstva.

Kot tretji je prišel do besede naš član Janez Bučar, mirnodobni vojaški invalid. Že njegov dedek se je ukvarjal s sadjarstvom, predvsem z jabolki, nasledil ga je Janezov oče, ki je veliko obnavljal v sadovnjaku in cepil stare kočevarske sorte, Janezova družina pa se je odločila, da bo sledila družinski tradiciji in danes imajo zavidljivo proizvodnjo izdelkov, ki jih pridobijo iz starih in novih sort jabolk. Še največ pridelajo jabolčnega kisa, na leto kar 60.000 litrov. Imenitno ga znajo tudi oplemenititi, in sicer s česnom, z rožmarinom, z medom, s hrenom ter s pehtranom. Zelo ponosni so na svoje jabolčno žganje, ki je plod dolgoletne želje po edinstvenem izdelku. V boljših restavracijah vam ga postrežejo primerno ohlajenega v ličnih kozarčkih s tenko rezino jabolčnega krhlja. S 100% jabolčnim bistrim in motnim sokom, s sokom iz aronije in jabolk, z jabolčnimi in medenimi hruškovimi krhlji, z marmeladami, z domačimi likerji, z mešanim sadjem v medenem likerju lahko bogato obložite svojo mizo ali pa z njihovimi izdelki obdarite svoje najbližje. Zelo so primerni tudi za poslovna darila. Če jih pokličete na telefonsko številko 041/433 584 ali 031/614 960, vam želene izdelke pripeljejo kamor koli želite.

Ker je bila ravno Martinova sobota, je naš član in poverjenik podružnice Novo mesto Dušan Nahtigal poskrbel, da naša grla niso bila presuha. Postregel nam je z vinom, ki ga sam pridela in letos je bila narava radodarna. Tako smo lahko pokušali modro frankinjo, cviček, žametno črnino in laški rizling. Zadišalo je tudi po pečenem kostanju, ki se je prilegel k mlademu vinu. Polne sode bo potrebno do naslednje trgatve sprazniti, zato lahko Dušana pokličete na tel. številko 041/377 924 in mu pomagate narediti prostor za naslednjo letino.

Ljubiteljski izdelovalec domače obrti Franc Hrovat se nam je predstavil v paru s svojo soprogo. Namreč po upokojitvi sta se odločila, da bosta še naprej dejavna vsak po svojih močeh in tako izdelujeta pletene izdelke iz vrbe, lesene igrače, umetno cvetje iz papirja in ženskih nogavic, najbolj zanimive pa so steklenice, v katerih domače žganje zaliva lesene figurice, ki jih Franc podari ob posebnih priložnostih svojim sorodnikom, znancem in prijateljem. Vsi njuni izdelki so uporabni, z njimi marsikdaj obdarita starejše in socialno šibkejše domačine. Če nimate ideje, kaj podariti ob prihajajočih praznikih, pokličite Hrovatove na tel. št. 07/30 83 311 in morda vas bosta lahko s svojimi spretnimi rokami rešila iz zagate.

Zanimivo predstavitev je pripravil naš član, Franc Majer. Svojo pokojnino si je prislužil kot vodja nabave v Stillesu, v tovarni, ki je daleč naokoli znana po izdelovanju stilnega pohištva. S seboj je pripeljal svoje izdelke, ki jih izdeluje v domači delavnici. Izdelki so nadvse zaželeni v vsakem domu, saj resnično izdeluje pohištvo »s stilom«. Privoščili smo si razvajanje v udobnem usnjenem naslonjaču in krasno oblazinjenih stolih ter spočili oči na fotografijah izdelkov, ki se nahajajo v najboljših evropskih hotelih in domovih petičnežev. Na naših spletnih straneh boste našli njegovo bogato ponudbo, v kateri vsakdo najde nekaj primernega zase.

Proti koncu našega razgibanega programa je Damjan Čurič, avtor in skrbnik našega elektronskega medija, predstavil spletno stran društva. Pozivamo vas, da se je lotite tako, da pridno klikate na različne članke in teme ter tako odkrivate moč sodobne tehnologije. Vsekakor vam pri tem lahko s svojimi izkušnjami pomagajo vaši mlajši sorodniki, v prihajajočem letu pa se bomo potrudili in za vse zainteresirane pripravili kratek tečaj uporabe internetne strani. Tako boste na tekočem o dogajanju v društvu in o vseh aktivnostih, ki jih izvajamo. Lahko nam boste poslali svoja opažanja, želje in potrebe in v najkrajšem možnem času vam bomo odgovorili. Zatorej, nikar se ne bojte računalnika, ki lahko pripomore h kakovostnejšemu načinu življenja.

Kot zadnji pa je prišel do besede Janez Štrbenc, ljubiteljski zbiratelj – numizmatik. Povabili smo ga, da nam predstavi svojo zanimivo zbirko evrskih kovancev evropskih držav. Z Mitjem Bukovcem sta združila moči in v sliki in besedi predstavila motive, ki so si jih posamezne države zbrale za svoje kovance. Marsikaj smo slišali prvič, imeli pa smo priložnost obnoviti tudi nekaj starega znanja.

2.dan odprtih vrat je bil dobro obiskan. Želimo si ga prirediti tudi naslednje leto, zato vas prosimo, da nam sporočite, ali bi želeli na njem sodelovati. Ni pomembno tekmovati, pomembno je sodelovati, je temeljno načelo, ki nas usmerja pri delu z našimi člani. Pridite in družite se z nami.

Dodaj odgovor