Iskanje
07/ 33 75 910, 041/ 909 300

27. 5. 2023 – SREČANJE VOJNIH INVALIDOV SLOVENIJE – PREVALJE

KOROŠKA – vseslovensko srečanje VIS v soboto, 27. maja 2023 na Prevaljah

Zveza društev vojnih invalidov Slovenije je v soboto, 27. maja 2023,  pripravila vsakoletno srečanje. Tokrat smo se dobili na Koroškem.

Srečanja se je udeležilo tudi 36 članov in njihovih svojcev našega Društva VIDPB. Na avtobusu je nas pozdravil predsednik Zvonko Špelko. Na kratko je podal sklepe z zadnje seje IO Društva.

Da je bila družba na avtobusu zadovoljna, vesela, so poskrbeli posamezniki z različnimi »zdravili«. Posebne pohvale je dobivala go. Žugelj  ob degustaciji njene odlične belokranjske pogače. Na  počivališču Lopata smo naredili krajši postanek. Go. Fanika nas je razveselila z doma pripravljeno kavo, čajem in krofi, ki smo jih spotoma kupili. Od Celja naprej nam je Robert Vinšek sproti podajal geografske in zgodovinske značilnosti krajev, ter pokrajine po kateri smo se vozili.

Program se je pričel ob 11.00 uri v Družbenem domu Prevalje.  Povezovalec programa je s svojim šarmantnim glasom lepo povezoval celotno slavnostnost. Uvodni govor za vse prisotne je pripadal gostiteljici srečanja predsedniku DVI za Koroško  g. Bojanu Černjaku. Pozdravil nas je  predsednik ZDVIS Janez Podržaj, dobrodošlico nam je izrekel župan Prevalj dr. Matija Tasič,  predsednik Regionalnega združenja vojnih invalidov Furlanije Julijske krajine, g. Pierinnu Violinu, nam je prebral pozdravni govor predsednika italijanskega Združenja vojnih invalidov, profesroja Claudia Betti, predstavnik z ministrstva za obrambo RS, v.d. direktor Uprave RS za vojaško dediščino dr. Matjaž Ravbar, je predstavil zgodovinski oris boja od antike do današnjega časa, poudaril je skrb za vojne invalide in njihove svojce.

Za glasbene vložke sta poskrbeli domačinka – kantavtorica, kitaristka in skladateljica Ditka  ter pevka Trafela. Razvedrilni del je prispeval humorist Gašper Bergant. Po končanem uradnem delu programa nas je zabaval ansambel S.O.S. kvintet.

Gostitelji so pripravili prisrčen sprejem s pijačo, šarklji. Po končanem programu so nas pogostili z značilnim koroškim kosilom s turistične kmetije iz Šentanela.

Po dobrem kosilu smo ob 14.00 nadaljevali pot do Poljane, kjer so potekali zadnji boji 2. svetovne vojne v Evropi. Lokalni vodič nam je nazorno predstavil lokalno zgodovino, borbo posameznikov in njihove dramatične usode. Nato smo si ogledali Spomenik svobode in miru na Poljani. Simbolizira mir in sožitje, končne zmage nad okupatorjem. Kompozicijsko delo akademskega kiparja Stojana Batiča  predstavlja razprto, eksplodirano ročno bombo (kragujevka), simbol vojne, iz katere ob eksploziji zletijo golobi, znanilci miru. Ob spomeniku je odtlej vsako leto ob 15. maju proslava v spomin na zadnje boje II. svetovne vojne na evropskih tleh. Organizira jo Občina Prevalje s kulturnimi društvi in Zveza združenj borcev Mežiške doline.

Nadaljevali smo pot do Mežice.  Mesto leži v razgibani kotlini pod Peco ob sotočju potoka Šumca in reke Mežice. Je sedež in središče istoimenske občine. Kraj je bil v preteklosti poznan kot pomembno rudarsko središče. Tu sta nas sprejela lokalna vodiča. Predstavila sta nam kraj  in razstavo v čebelarskem muzeju. Ta temelji na čebelarski zapuščini »koroškega Antona Janšo« Rudolfa Galoba, učitelja in šolskega upravitelja v Mežici, ljubitelja čebel, čebelarja in dolgoletnega čebelarskega funkcionarja. Zbirka predstavlja dve ključni temi: poslikane panjske končnice« »čevnice«  in zgodovino čebelarjenja do leta 1967. Zaokrožuje pa ju prikaz razvoja čebelarske organizacije na Koroškem, usode njegovih lastnikov.

Po zaužiti kavici z medom in sladoledu, smo  polni lepih vtisov po Koroški ubrali pot proti Posavju, Dolenjski in Beli krajini. Kot vedno nas je čakala okusna in obilna večerja v gostili Križišče v Radečah. S pesmijo na avtobusu smo zaključili prijeten izlet in nepozabno druženje.

Zahvaljujemo se za odlično organizacijo in pester program koroškemu društvu DVI, našemu predsedniku ter tajnici za nepozaben izlet.

Vsako tako druženje nas še tesneje povezuje, spoznava. Tako se že veselimo ponovnega našega izleta po Beli krajini v začetku jeseni.

Zapisal:

Robert Vinšek